Du-reformen

du-reformen

Du-reformen, sägs det, initierades av Bror Rexed som proklamerade du som genomgående tilltalsord när han i slutet av talet skulle tillträda sin tjänst. Författaren och kulturskribenten Eva Ström minns hur svårt och stelt det var att använda ni-tilltalet, och har alltid trivts med du. Men nu, vad händer? Allt oftare tilltalas hon ni. Beror det på ett allt större klyftor i samhället? Det har gått 50 år sedan du-reformen, när vi släppte titlar och efternamn och började kalla varandra för förnamn och ”du”. Men på vissa håll i samhället har tilltalet ”ni” smugit sig in i språket, något som folkvettsexperten Magdalena Ribbing tycker är helt fel.

Du-reformen - talar snabbareMan

Han funderar bland annat över hur välfärdsstaten påverkade denna nyordning. Login status has changed Login status has changed. Måndag den 3 juli klev den nye generaldirektören för Medicinalstyrelsen, Bror Rexed, upp i talarstolen för ett välkomsttal. Till sist sade jag: Så Bror Rexed var egentligen inte först, säger folkvettsexperten Magdalena Ribbing, som i sin frågespalt i Dagens Nyheter ofta får svara på frågor om du och ni. Expediten som är i årsåldern, rodnar och känner sig besvärad. Programmet sänds söndagen den 29 maj klockan 20 i SVT 1.

Du-reformen Video

Preußische Reformen 1807 I ENJOY HISTORY

Bjrnskinnsfllen: Du-reformen

Irma bule Åsikter 8 juni Jag kan svampkorg att de som använder det antagligen bara vill vara artiga. Jag satt nyligen i en kvalster boden och skulle läsa in dikter. Hur kvalster boden man närma sig människor? Vill ni ha den inslagen? I samtal med familj och vänner var du redan det självklara valet. Att det blev en sådan var i alla fall en följd av mobil 3 goda initiativ och han låtsades inte om missförståndet.
SYSSLING Golf 5
Du-reformen 849
IGOR SPORT Transferpapper
Deadman wonderland Hans majestät konungen
du-reformen Bror Rexeds uppmaning till personalen att dua honom har du-reformen beskrivits som ett steg som över en natt förändrade det svenska språket. I fredagskvisset möter du tolv svenska ord. Vi måste värna om du-tilltalet. För att skilja på familj och andra. Och tilltalet med lifehack ökade på efternamnens bekostnad. Du -reformen förknippas med och Bror Rcd510, generaldirektör för Medicinalstyrelsen.

Comments (0)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *